Перейти до змісту

Лохотрон із спілкуванням через Telegram та WhatsApp

Featured Replies

Опубліковано

Останні пару місяців Upwork просто заполонило спам-проектами та лохотронами. В першу чергу ця хвиля розрахована на новачків на платформі, адже шахраї теж не сплять і розуміють, що новачків зараз на ній побільшало.

Як виглядають спам-проекти та на що звертати увагу?

Нижче декілька скріншотів, як виглядають такі пропозиції. Вони розраховані саме на новачків, оскільки не вимагають супер професійних навичок чи знань для їх виконання. Хоча, подібні зустрічаються і у вузькоспеціалізованих спеціалізаціях, але ознаки у них однакові, незважаючи на різний текст проектів. Про це розкажу далі.

image.png.647e6af8e0c2625e1c63e1b1215b54bb.png

image.png.57c155afe5e26e0c36aaf946c9d3d6e1.png

image.png.ab893587f4bca31c4129888c4b3605f6.png

image.png.0c39e2327fefeb563cf9de182354b29c.png

Отже, зараз я хочу звернути вашу увагу, чому ж це спам-проекти?

1. Практично завжди вказуються нереально завищені бюджети та рейти.
Так, це та сама психологія 🙂 Своєрідне НЛП. Працюють на вашу жадібність і азарт. Зверніть увагу на кількість роботи та оплату за неї на скріншотах вище. Це кардинально завищена ставка. Ні, я не кажу, що вона не можлива в принципі - кожен проект індивідуальний, але не так ж масово 🙂 Дуже вже хлопці полюбляють писати ціну за проект 3000-5000-8000-10000 доларів 😉 

2. Вказування у тексті проекту любих контактних даних і пропозиція перенести спілкування туди. 
Це пряме порушення правил Апворку як для клієнта, так і для фрилансера! За це - карають баном. Любий обмін та перенесення спілкування можливо ТІЛЬКИ після укладання між вами контракту. Тільки після цього можливий обмін контактною інформацією. Але, раджу намагатись вести все спілкування по проекту тільки у чаті на сайті - служба підтримки не бере до уваги при вирішенні спорів жодні листування поза межами платформи.

3. Вказується геолокація клієнта з цілком капіталістичних та розвинутих країн.
А ось манера побудови тексту видає, що це так забавляються азіати - побудова звернення на зразок  Hello Sir, Hello Dear і тд - явно видає проблеми з англійським правописом і знанням англійської мови.

4. Прохання надіслати у месенджер Телеграм або ВатсАпп ваші ім'я-прізвище, країну проживання, електронну пошту та номер телефону.
Це явна ознака збирання ваших персональних даних з невідомою метою, плюс порушення правил Апворку. Ці дані в принципі не потрібні клієнту для виконання вами його проекту.

Якщо розглядати всі ці ознаки окремо - цілком можливо помилитись що це спам. А ось якщо вони разом - 99,99% що це спам з метою подальшого лохотрону і розводу. Про це далі 😉

Для чого вас переманюють у месенджери та у чому лохотрон?

Є два напрямки подальшого розвитку подій:

1. Через збір ваш персональних та контактних даних вашого аккаунта - можливий подальший скам під виглядом вашої особи або спроби взламати ваш аккаунт. Дуже часто з таких країн як Індія, Пакістан, країни Африки, Філіпіни та інші намагаються отримати у своє володіння верифіковані акаунти фрилансерів з Європи, США та інших більш розвинутих країн.

2. Вам можуть дійсно розказати у яку чудову компанію ви можете попасти і почати працювати та заробляти багато грошей. Навіть надішлють вам пару файлів для ознайомлення... але після цього попросять сплатити "страховий збір", це ніби "плата для страхування клієнта що ви візьметесь за роботу і не пропадете після цього". Розмір такого лохотронного внеску залежить від жадібності шахраїв - від $10 і $20-$30-$50-$100. Якщо вас все ж таки вдається "вговорити" на такий платіж - як тільки ви переказуєте кошти (здебільшого, через анонімні платіжні системи або криптовалюту) - представники "супер-компанії" одразу ж зникають з зв'язку, разом з вашими грошима. 🙂

Якщо ж ви таки попались на таку вудочку, пам'ятайте: Ваш досвід, він теж коштує! Для когось $10, а для когось $1000. 

Також, якщо вам "замовник" не відповість на ваш пропозал - ви втратите витрачені на нього конекти. Але, зазвичай, вони таки відповідають у чат з проханням написати їм по зазначеному контакту Телеграм або ВатсАпп. Тут є маленький приємний бонус для вас - завтра зранку ви отримаєте бонусні 10 конектів за розпочатий чат. Навіть якщо ви витратили 2-4-6 своїх конектів на надсилання пропозалу - ви у профіті 4-6-8 бонусних конектів! 🙂 Так що - не розстроюйтесь аж дуже сильно.

Будьте уважними і пам'ятайте, що ваш захист і захист ваших грошей завжди тільки у ваших руках і головах!

• 2 роки по тому...
Опубліковано

Воу, Апворк дає конекти за розпочатий діалог з пропозиції? Я вперше про це чую і не помічала, що в мене таке траплялося. Хоча вже 6 років на платформі і отримую лише 10 бонусних конектів на тиждень, якщо весь час регулярно подаю пропозиції, якщо не подаю , то і цих бонусних 10 немаю. Інколи конекти відновлюються, якщо я подаю скаргу на клієнта, коли пропозиція виявляється шахрайською на етапі співбесіди, бо нажаль у вакансії вони не були такими очевидними, як у ваших скріншотах🥲  а інколи не повертаються. Чи це все таки були конекти за розпочату співбесіду? А я за роки так і не зрозуміла? 

Для публікації повідомлень створіть акаунт або авторизуйтесь

Важлива інформація

Ми розмістили cookie-файли на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт краще. Ви можете змінити свої налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань. Продовжуючи користуватись форумом Ви погоджуєтесь з нашими Умови використання та Політика конфіденційності

Account

Navigation

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.